Hva er familieterapi?
Ca 2 minutter
Familieterapi brukes ofte som en samlebetegnelse for ulike terapeutiske tilnærminger. Felles for disse tilnærmingene er fokuset på hvordan mellommenneskelige relasjoner, språk og kontekst påvirker enkeltindivider.
Familieterapi kan være nyttig når familier og par opplever utfordringer eller kriser. En familieterapeut vil ha fokus på hele familiesystemet og vil dermed være opptatt av å få fram alle familiemedlemmers stemme. Det er derfor ikke uvanlig å involvere barn i samtaler. Man kan samle alle i familiesystemet til felles samtaler, men det er også mulig å drive familieterapi via individuelle samtaler.
En familieterapeut skal forholde seg mest mulig nøytral og vil aldri ta parti eller sette deltakere opp mot hverandre. Familieterapeuter er opptatt av å samarbeide med familien/klienten. Et annet grunnprinsipp er at man prøver å forstå problemer og løsninger ved å se på hvordan familiemedlemmer gjensidig påvirker hverandre over tid. Familiemedlemmer vil få hjelp til å gjenkjenne muligheter de ikke har gjort seg nytte av tidligere. Familien får også hjelp til å utforske den enkeltes styrker og ressurser som kan brukes for å hjelpe og støtte hverandre.
Når bør man oppsøke en familieterapeut?
Det kan være mange grunner til å oppsøke hjelp, og man trenger ikke oppleve store problemer før man tar kontakt. Alle familier og parforhold opplever gnisninger og utfordringer. Dermed vil alle kunne ha nytte av å snakke med noen på “utsiden”.
Dersom man opplever at man stadig har samme type diskusjoner eller har utfordringer som går utover humør, følelser og relasjoner bør man oppsøke hjelp.
Blogpost bilde: Charles Deluvio on Unsplash