Følelser skal ikke diskuteres!

Ca 3 minutter

Elsker du følelsen av å vinne en diskusjon med partneren din? Har du i så fall lagt merke til hvordan stemningen er etter diskusjonen? Det kan selvsagt være forfriskende og nødvendig å rense lufta iblant. Men dersom det er partneren din sine følelser som blir gjenstand for argumenter, skal du være forsiktig. Resultatet blir noe helt annet enn søt seier. Følelser er nemlig autentiske. De signaliserer hvordan vi har det og hva vi trenger. Når du forsøker å ugyldiggjøre disse hos partneren din, blir vanskelige følelser enda vanskeligere.

Et følelsesutbrudd fra din kjære kan kjennes ubehagelig og oppleves som et angrep. Du blir gjerne trigget selv også. Du begynner å forsvare deg ved å argumentere og rettferdiggjøre egne handlinger. Så blir partneren din frustrert over å møte denne ugjennomtrengelige veggen hos deg. Du “vinner” gjerne diskusjonen, men din kjære sitter igjen med en følelse av å være feil. Slike situasjoner øker avstanden mellom mennesker som er glad i hverandre. Men det er mulig å endre slike mønster.

Husk at følelser er umiddelbare! De er her og nå. De bare oppstår uten at vi velger dem. De er ikke først og fremst handlinger rettet mot noen. En følelse er subjektiv og signaliserer behov. Den er ikke rett eller gal (eller farlig). Den bare er.

Når den andres følelser blir synlige (eller hørbare) for deg gjennom for eksempel høy stemme, tramping, surmuling eller gråt, har du faktisk fått en unik mulighet. Det kan være vanskelig å tenke sånn, men det hjelper veldig! Du kan sette pris på å få innblikk i hva som foregår på innsiden av din kjære. (Det er mye bedre enn at du går rundt og tror at alt er helt fint, når det absolutt ikke er det.)

nik-shuliahin-BuNWp1bL0nc-unsplash (1).jpg

Det kan være lurt å bruke et øyeblikk til å puste rolig og få kontroll på din egen reaksjon. Si til deg selv: “Når det er følelser som snakker, skal jeg ikke snakke tilbake.” Isteden for å være på autopilot (ditt mønster av forsvar, argumentasjon, kritikk eller himling med øynene), kan du flytte fokus over på en andre personen.

Når din kjære har vanskelige følelser, trenger hun eller han noe fra deg. Du kan begynne med en god dose nysgjerrighet. “Hvordan er det egentlig du har det? Hva var det som gjorde at denne følelsen oppstod? Har du hatt det sånn lenge?” Så fortsetter du med å vise anerkjennelse, både med ansiktet, kroppspråk, ord og stemmebruk. “Det er greit at du føler det sånn. Det er forståelig.”

Deretter kan du vise empati ved å sette deg inn i den andres sted og spørre: “Hva ville jeg hatt behov for dersom det var jeg som var så sint, trist, sjalu eller skuffet?” I en opphetet situasjon er dette alt annet enn enkelt. Spesielt når du føler deg truffet av det som blir formidlet. Det krever besluttsomhet og øvelse, nesten som å skulle trene opp en muskel som ikke har vært i bruk.

Tenk så deilig å bli møtt med: “Dette kan ikke være lett for deg. Jeg ser at du har det vanskelig. Jeg forstår godt at du reagerer sånn. Er det noe jeg kan gjøre for at du skal få det bedre?” Og tenk så godt å ha en relasjon der det går an å vise følelser uten frykt for å starte en krig. Det ville blitt en seier for begge.

Neste gang du havner i en opphetet samtale med din kjære, forsøk å ta et skritt tilbake. La være å argumentere mot følelsene, se heller hva som skjer når du gir dem rom, anerkjenner dem og viser empati. De positive ringvirkningene vil gi deg en større gevinst enn om du vant diskusjonen.

Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Forrige
Forrige

Hvordan unngå at alle taper?

Neste
Neste

Hva er familieterapi?